Loading

YEMEK FOTOĞRAFINDA HAREKET

YEMEK FOTOĞRAFINDA HAREKET

Fotoğrafta hareket demek, enstantane demektir. Enstantanede yapılacak ayarlarla objenin veya modelin hareketi flu veya tam net olarak yakalanabilir. Bir dere veya şelale akıntısında ipeksi bir doku yaratabilmek için, tripoda yerleştirilmiş olan makinemizin enstantane ayarı düşürülür, diyafram orantılı olarak kısılır. Bu, hareketin flu halidir. 
Amaç hareketi net olarak yakalamaksa, yapılacak şey enstantane hareketini hızlandırmaktır. Siz ne kadar hızlı bir enstantane ayarı kullanıyorsanız hareket de o kadar net olacaktır. Konumuz olan yemek fotoğrafında da durum aynı. Reklam fotoğrafçılığında yaratıcı denemeler yapan fotoğrafçıların en sık kullandığı konulardan biri, kadehe, bardağa dökülen sıvının, atılan buz tanesinin meydana getirdiği sıçramalarıdır. Sizin tek karede gördüğünüz bu tür bir fotoğrafın arkasında dakikalarca emek ve onlarca kare fotoğraf vardır. Bu tür çalışmalarda eğer bir yardımcınız yoksa işiniz daha da zorlaşır. Fakat amaçlanan sonucu elde edince tüm yorgunluğunuz ortadan kalkar.

Damlaların dansı

Bir bardak suda ve bir tane buz parçasıyla fırtınalar estirmekse amacınız(!), size buradan yardımcı olmaya çalışacağım. Önce sıvı sıçramalarını dikkate alarak zemine, rahatlıkla silinebilecek bir altlık koyun. Bardağınızın yerini belirleyin. Sonra makinenizin kurulumunu yapın. Makinenizi Manuel (M) moduna getirin ve seri çekime ayarlayın (Nikon makinelerde, mod kadranı üzerinde bulunan CH modu).

. Enstantanenizin hızını 200 ve üzeri yapmanız gerektiğinden, diyaframınızı da orantılı olarak açmanız gerekecek. Muhtemelen kapalı bir alanda çekim yapacağınız için belki ISO değerini de artırmanız gerekebilir. Çekimlerinizi bir tripod üzerinde ve kablolu bir uzaktan kumandayla yapmanız gerektiğini de hatırlatırım. 
Her şeyin hazır olduğundan emin olduğunuzda, yardımcınız veya siz bardağınızın içine bırakacağınız buzu alın ve bardağın tam ortasını nişanlayın. Buzu ne kadar yüksekten bırakırsanız sıçrama o oranda artar fakat yüksekliği fazla abartmamanızı öneririm.
Burada en önemli husus, buzun aşağıya bırakılmasıyla çekimin de başlaması gerektiğidir. Siz de bunu yapın. Buzu bıraktığınızda deklanşöre basın ve mekinenizin seri bir şekilde arka arkaya çekim yapmasını sağlayın. Daha sonra yaptığınız seri çekimleri tek tek gözden geçirin. İstediğiniz sonucu elde edemezseniz vazgeçmeyin. Tekrar ve tekrar deneyin. Kolay gelsin.

paylaş


Yorum Yapın

SİZİ ARAYALIM

SİZİ ARAYALIM

Hemen Ara
WhastApp