YEMEK FOTOĞRAFÇISI KİMDİR?
YEMEK FOTOĞRAFÇISI KİMDİR?
Yemek fotoğrafçısının, sadece gördüğü tabağın fotoğrafını çekmekle yetinmeyip, kendi kültürünün ve mutfağının dışında, ayrıca dünya mutfağı ile de ilgilenen, yemeğin aynı zamanda kültürel bir olgu olduğu bilincini taşıyan bir kimlik taşıyor olması gerekir. TV kanallarında son zamanlarda artan yemek programları, bu konuda yayımlanan dergiler, bu dergilerde “gurme” sıfatıyla katkılar yapan yazarların varlığı da gösteriyor ki, yemek, salt beslenme durumu olmayıp, insan yaşamında kültürel ve tarihsel bir yere sahip. İyi bir yemek fotoğrafçısının bu kültürel ve tarihsel özelliklere meraklı olması gerekir. Örneğin, buğdayın insan yaşamındaki tarihsel yeri ve önemi başlı başına bir ilgi ve merak konusudur. Öte yandan, Anadolu mutfağı; dünyanın en zengin mutfağıdır ve sadece bu konu bile incelemeye, araştırmaya değer. Fakat kendi mutfağıyla yetinilmemeli, dünya yemekleri ve beslenme alışkanlıklarıyla da ilgilenilmeli. Yemek fotoğrafçısının bu türden bilgilerle donanımlı olması, entelektüel birikiminin yüksek olması gerekir.
Yemek fotoğrafçılığı; başlı başına bir çalışma alanıdır. Bu alanın içinde teknik bilgiler kadar, yaratıcılık da gerekmektedir. Fotoğrafçı aynı zamanda bir stilist olmalıdır. Hangi çekimde ne gibi proplar kullanılması gerektiğini bilmelidir. Kullanılan proplar eşyanın tabiatına uygun olmalıdır.
Son yıllarda bu alanda verilen hizmetler, yemek fotoğrafçılığının spesifik bir çalışma alanı olduğunu kanıtlıyor. Yakın tarihlere kadar stüdyoda vesikalık, katalog, ürün ve portre çekenlerin bir yan uğraşı olan yemek fotoğrafçılığı hizmetleri, artık kendi alanında uzmanlaşan yemek fotoğrafçıları tarafından sürdürülmektedir. Müşteriler artık en yakınındaki herhangi bir fotoğrafçıdan değil, bu alanda uzmanlaşmış yemek fotoğrafçılarından yardım almaktalar.
Bir yemek fotoğrafçısının en temel görevi, tanıtımı yapılan ve fotoğrafa konu olan yemeği olabildiği kadar çekici, iştah kabartan, yeme içgüdüsünü tetikleyen, fotoğrafta sinestezi oluşturan bir kare elde etmektir. Bu yüzden, ışık, açı, prop ve diğer unsurlar tamamen buna göre hazırlanmalı; kurgu buna göre yapılmalıdır. İyi bir yemek fotoğrafçısı hangi gıdanın nasıl bir kompazisyon ve ışıklandırma gerektireceğini önceden sezinler.
Yemek fotoğrafçılığı, yukarıda da belittildiği gibi, içi yemek dolu bir tabağın görüntüsünü keydetmekten çok daha fazlasıdır. Bu sektörde çalışan profesyonel fotoğrafçıların web siteleri dikkatle incelendiğinde, bu işin ciddiyeti daha belirgin şekilde ortaya çıkacaktır.
Doğal Işıkta Yemek Fotoğrafı Çekmek
Yemek fotoğrafları doğal ışıkta çekilebildiği gibi, yapay ışıklarla da çekilebilir. Yemek fotoğrafçısı eğer doğal ışıkta çekim yapacaksa, büyükçe bir pencere kenarında konuşlanmalıdır. Yemek fotoğrafçısı ayrıca, günün hangi saatinde, hangi yönden ışık aldığını bilmelidir. Kuzey yönden gelen gün ışığı difüze (Dağınık ve yumuşak) olduğu için, en uygun doğal ışık kaynağıdır. Diğer yönden gelen ışıklardan yararlanacaksa, günün hangi saatinde çekim yapıldığı önemlidir. Zira odaya gelen gün ışığı günün her saatinde farklı tonlara ve güce sahiptir.
Beyaz ayarı
Yemek fotoğrafçılığının temel kriterlerinden biri de beyaz ayarıdır. Dijital fotoğraf makinelerinde kullanılan çeşitli beyaz ayarları bulunmaktadır. Kimi fotoğrafçılar otomatik beyaz ayarını kullanır. Yemek fotoğrafında en etkili ve doğru beyaz ayarı, ölçümlü ayarlardır. Nikon marka makinelerde WB düğesine basılı tutarken, üst arka plandaki kadran çevrildiğinde karşımıza çıkan PRE adıyla bilinen özel beyaz ayarında, piyasadan temin edilen polikarbon beyaz ayarı ölçüm flitresinden yararlanılır. Bu ölçümde yanılma payı diğerlerinden çok daha azdır. Bu polikarbon filtreler dışardaki ışığı bünlesinde toplar ve makinenin bu renk ısısını tanımlamasını sağlar.
Pencere ışığından gelen ışıkla fotoğraf çekiliyorsa, çekim sırasında oluşacak gölgeleri yumuşatmak için beyaz veya gümüş rengi plakalar veya fotoblokların kullanılması önerilir. Bunlar ışığın geldiği aksi yönde oluşacak koyu gölgelerin yumuşamasına ve yemeğin ya da gıda ürününün bütünlüğünün ortaya çıkmasını sağlar. Unutulmamalıdır ki, bu bloklar ürüne ne kadar yaklaştkırılırsa gölgeli kısımlar o kadar aydınanacaktır. O bakımdan, plakaların yakınlığını-uzaklığını iyi ayarlamak gerekir.
Yapay Işıkta Yemek Fotoğrafı çekme
Yemek fotoğrafçılığını iş edinmiş fotoğrafçılar genellikle yapay ışığı tercih ederler. Bu ışıklar paraflaş ve sürekli ışık olarak bilinen aydınlatma şekilleridir. Bizler genellikle sürekli ışıkları tercih ediyoruz. Bunun nedeni, ışığın geldiği yönü rahatlıkla tespit edebilmemizdir. Yemek fotoğrafında kullanılan ışığın yönü, bir bakıma ne tür bir yemeğin çekimi yapıldığı ile ilgilidir. Ana ışık kimi zaman 45 derece açıyla sol, arka plandan, kimi zaman tepeden, kemi zaman da ön cepheden verilebilir. Ana ışığın oluşturacağı koyu gölgeler, tam karşı açıdan verilen, gücü ana ışığa oranla daha düşürülmüş diğer ışıkla uyumuşatılır. Genellikle kullanılan ışık yönü: 45 derece sol arka plandan ana ışık, yine 45 derece sağ ön plandan dolgu ışığı şeklindedir. Ancak bu aydınlatma şekli yemeğin veya gıdanın türüne göre farklılıklar gösterebilir.
Bir yemek fotoğrafçısı, çekimi yapılacak ürünün yapısına göre ne şekilde bir kompozisyon hazırlayacağını önceden kestirmelidir. Çekimlere başlamadan önce kamera ayarları iyi yapılmalı, mutlaka bir veya birkaç deneme çekimi gerçekleştirmelidir. Yemek fotoğrafının sabit ve standart bir çekim reçetesi yok. Örneğin, bir balık tabağı ile mantı tabağının çekim ve aydınlatma özellikleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle, çekimlere başlamadan önce müşteriden ne tür bir yemek veya içecek çekileceğinin öğrenilmesi gerekiyor. Hazırlıkla buna göre yapılmalı.
Yemek fotoğrafçılığında fon ve zemin de önem taşıyor. Burger, et yemekleri gibi çekimlerde siyaha yakın dark fonlar kullanılabilirken, deniz ürünlerinde veya zeytinyağlı yemeklerde, fotoğrafımıza bir akdeniz, ege havası estirmeliyiz. Bu nedenle, yemek fotoğrafçısı açık tonlu renkler kullanmayı düşünmelidir.
Yemek fotoğrafçılığı, diğer tüm branşlar kadar zevkli bir alandır. Yemek yemenin zevki, onları fotoğraflamanın hazzı, özel bir durumdur. Tatlılar, tuzlular, içecekler… beslenmeye dair ne varsa bu branşın içinde yar almaktadır. Afiyet olsun, kolay gelsin.
Yorum Yapın