DİYAFRAM NEDİR, NASIL KULLANILIR?
DİYAFRAM NEDİR, NASIL KULLANILIR?
Diyafram sisteminin kontrolü analog makinelerde objektif üzerindeki bilezikte yer alırken, dijital (sayısal) makinelerde, markalara göre farklılık gösterse de gövdenin sağ üst kısımda bulunur. Bir insan gözünün kısılıp açılma hareketlerini taklit eder. Çok parlak ve fazla aydınlatılmış bir ortamda istemsiz bir şekilde gözlerimizi kıstığımızı fark ettiniz mi? Bunu yaparak göz merceğine gelen ışığı azaltarak görüşümüzü netleştirmeye çalışışız. Diyafram da tam olarak bunu yapıyor.
Diyafram, 6 veya 8 metal yaprak parçalardan oluşur ve objektif içine monte edilmiştir. Dairesel bir açılıp kapanma hareketi gösterir. Rakamsal değer arttıkça diyaframın kısılma hareketi de artar. Yani 8 değerindeki bir diyafram 5.6 değerindeki diyafram ayarından daha kısıktır. Dolayısıyla, bu değerdeki bir diyafram ayarında, öncekine oranla filme veya sensöre nispeten daha az ışık girecektir.
Diyafram değerleri objektif tür ve/veya markasına göre değişkenlik gösterse de genellikle: f/1.4, f/1.8, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, f/22 gibi değerler üzerinden belirlenmiştir. Bu rakamlar en sık rastlanılan değerlerdir. Günümüz dijital makinelerinde diyafram değerleri daha da artırılmıştır. Bu da fotoğrafçıya çalışmalarında esneklik sağlamaktadır. Eski atölye makinelerinde bu diyafram değerleri daha azdır.
Diyaframın belli kullanım amaçları vardır. Bunlardan ilki: Alan derinliğidir. İkinci planda ise fotoğrafta keskin netlik veya fotoğrafın arka planında bulanıklık sağlamak geliyor.
Diyaframın her kısılma-açılma hareketi fotoğraf terminolojisinde “stop” veya “durak, f durağı” olarak ifade edilmektedir. Örneğin f/5.6 ayarındaki diyaframın bir alt ve/veya bir üst dereceye kaydırılması işi “Bir stop” olarak adlandırılır.
Yorum Yapın